12 Haziran 2014 Perşembe

Aşure

Hicri takvimdeki Muharrem ayının onuncu gününde yapılması gelenek haline gelen Aşure, Arapça “Onuncu Gün” anlamına gelen Aşura kelimesinden geliyor.  Aşure bir çok tahıl, kuru meyve, yemiş, su, şeker ve baharatın karıştırılmasıyla yapılıyor ve İslami inanca göre Muharrem ayının onuncu günü, Nuh Büyük Tufan'dan sonra karaya ayak bastığında elinde kalan son malzemelerle bu tatlıyı yapmış. Sadece İslam inancından değil, Anadolu ve Orta Doğu’daki birçok inanışta Aşure geleneği yaşıyor.

Ermeniler, 6 Ocak'ta "Anuş-Abur" ismini verdikleri aşureyi yaparken; Rumlar, buğday, kuru üzüm ve bal ile yaptıkları "Koliva"yı kilise kapısında dağıtıp ortasına bir mum diktikleri bir tabakla mezarın başına yerleştiriyorlar.


Alevi kültüründe, Kerbela Savaşı'nda Hüseyin'in öldürüldüğü günde aşure pişirilmesi ile aşurenin hiçbir hayvansal ürün içermemesi arasında bağlantı kurulur ve şiddetin genel olarak protesto edildiği ifade edilir. Aleviler, her sene aşurelerini pişirip konu komşu ile paylaşırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder