En
yaygın hikâyeye göre, tiramisu ilk kez 17'nci yüzyılın sonlarında yapılmaya
başlanmıştır. Bu tatlı, Toscana Dükü III. Cosimo De Medici'nin birkaç günlüğüne
taşınmaya karar verdiği Siena şehrinde doğar. Sienalı pastacılar dükün onuruna,
asaleti temsil eden özellikler taşıyan bir tatlı hazırlamayı kararlaştırırlar.
Bu, içinde basit ama lezzetli malzemeler bulunan, asiller hayatın tatlarını çok
sevdiğinden aynı zamanda gösterişli ve afrodizyak bir tatlı olmalıdır. Böylece
o zamanlar dükün onuruna yapıldığından "dükün tatlısı" adı verilen ve
şimdi tiramisu denilen tatlı ortaya çıkar. Dük, Sienalı pastacıların el
becerilerine ve tatlının lezzetine hayran kalınca, tarifi Floransa'ya götürür.
Böylece "dükün tatlısı" iyice ünlenir, hatta şöhreti Toscana sınırlarını
aşıp Venedik'e, oradan da tüm İtalya'ya, sonra da tüm
dünyaya yayılır.. Efsaneye göre, baştan çıkarıcı özelliklere sahip olduğu ortaya çıkınca
“götür beni” , “kaldır beni” anlamına gelen Tiramisu adı verilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder