9 Ekim 2013 Çarşamba

Somon

Bu balığın adı Yunanca’dan değil Fransızca’dan, Saumon kelimesinden geliyor, ki bu da bu balığın Anadolu topraklarına daha geç geldiğini gösteriyor. Saumon kelimesi de Latince’de bu balığa verilen isim olan Salmo kelimesinden geliyor. Salmo ise Latince’de Salire yani “zıplamak, sıçramak” filinden türetilmiş. Bilindiği gibi Somon balıkları akıntıya karşı yani yokuş yukarı yüzerler ve yeri geldiğinde taşların üzerinden atlamak için toplu sıçramalar yaparlar.

Somon balığı, bazı Kızılderili kabileleri için de çok kutsal hayvanlardan biri. Efsaneye göre, bu kabileler somon balıklarının nehrin diğer ucunda yaşayan başka bir kabile olduğunu düşünüyorlarmış. Kışa doğru nehirde ilk yakalanan somonu diğer kabilenin ziyaretçisi olarak düşünüp, yabancı konukları geldiğinde söylenen şarkılarını söylüyorlarmış ve tek bir balıktan olabildiğince çok kişi ufak ufak etler alıyormuş, kılçığını da hiç parçalamadan tekrar nehire fırlatıyorlarmış ki o kılçık canlanıp tekrar insan haline gelip kabilesine dönüp başkalarını da göndersin.

Eğer o ilk somonun kılçığı nehire değil de toprağa düşerse somon kabilesine ayıp edip onlari küstüreceklerini düşünüyorlarmış.

Balık İsimleri 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder