25 Kasım 2013 Pazartesi

Çengelköy

19. Yüzyılda donanma kaptanlığı ve valilik görevlerini yapmış olan Çengeloğlu Tahir Paşa burada bir mescit yaptırmış, bölge de adını bu paşadan almış. Çengel kelimesi ise Farsça “Pençe, Tırnak” anlamına geliyor.
Bizans tarihine göre Çengelköy’e ilk olarak Protos Diskos denmiş. Protos Diskos Yunanca’da “Birinci Koy” anlamına gelmekte. 5. Yüzyılda bu bölgede bulunan harabe bir saray, İmparatoriçe Malabora’nın kadın ticaretini ve fuhuşu yasaklamasının ardından genelevlerden çıkan kadınların yaşadığı bir manastır haline getirilmiş. Bu bölgeye de “Ta Metanias” yani “Tövbekarlar” adı verilmiş.  Yıllar içerisinde bu manastır önemli din adamları yetiştirmeye başlamış ve 11. Yüzyılda bu manastırdan “Singelos” ismi verilen üst düzey din adamları mezun olmuş. Bölgeye ise “Singeluhora” yani “Singelköy” ismi verilmiş. Bu isimde zamanla Türkçeleşerek Çengelköy’e dönüşmüş.
Bir başka hikayeye göre ise, Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’un fethinden önce buraya gelerek bu koyda bir çok Bizans’lı gemi çengeli ve çapalar gördüğü için koya bu ismi vermiş.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder